Ανοιχτά καθημερινά 5:00 μμ – 9:00 μμ

Επίσκεψη στη Σητεία

Η Σητεία ως προορισμός μπορεί τα ταξιδέψει τον επισκέπτη στην εποχή του Βιτσέντζου Κορνάρου και της Κρητικής Αναγέννησης, στους τόπους όπου ο ποιητής γεννήθηκε, ανδρώθηκε, εμπνεύστηκε και έγραψε τον Ερωτόκριτο.

Ο Βιτσέντζος Κορνάρος γεννήθηκε το 1553 στην Τραπεζούντα, το ερειπωμένο σήμερα αλλά πολυπληθές εκείνη την περίοδο χωριό, με θέα στην πόλη της Σητείας, τα σητειακά όρη και το απέραντο γαλάζιο. Αργότερα η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Πισκοκέφαλο, στην αρχοντική οικία των Κορνάρων, κοντά στον νερόμυλο των Κορνάρων και το ναό του Αγίου Γεωργίου που κοσμείται με το οικόσημό τους.

Στην πόλη της Σητείας διατηρούνται σήμερα το ανώτερο τμήμα στην Καζάρμα και το χαμηλότερο επιθαλάσσιο τείχος από την οχύρωση του βενετικού διοικητικού κέντρου. Κοντά στα τείχη υπήρχε το μοναστήρι της Santa Caterina όπου είχαν ταφεί οι γονείς του ποιητή και σήμερα δεσπόζει ο νεότερος ναός της Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου της Σητείας (1890).

Τα σημαντικότερα επισκέψιμα αναγεννησιακά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας είναι  η μονή Παναγίας Ακρωτηριανής με την περίτεχνη αρχιτεκτονική, αξιόλογες φορητές εικόνες και κειμήλια, η βενετική έπαυλη στην Ετιά με το λιθόγλυπτο διάκοσμο και ο πύργος στη Βόιλα.

Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών στόχων της, φιλοδοξεί στο μέλλον να σχεδιάσει πρόταση εκπαιδευτικής επίσκεψης στους τόπους του Βιτσέντζου Κορνάρου, την οποία θα υποστηρίξει με κατάλληλες δραστηριότητες.

3pixels © 2022. All Rights Reserved