Ανοιχτά καθημερινά 5:00 μμ – 9:00 μμ

Η Στέγη

Ποιοι είμαστε

Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος με έδρα τη Σητεία ιδρύθηκε το 2020 στη γενέτειρα του ποιητή, ως κέντρο πολιτισμού. Η ιδέα γεννήθηκε από την ανάγκη μελέτης και ανάδειξης της σημασίας και της επικαιρότητας του Ερωτόκριτου του Βιτσέντζου Κορνάρου και γενικότερα της Κρητικής Αναγέννησης. Η διαχρονική ακτινοβολία του Ερωτόκριτου ενέπνευσε τον οραματισμό ποικίλων δράσεων και εκδηλώσεων παιδείας και πολιτισμού με τη φιλοδοξία η Στέγη να γίνει ένα σημείο συνάντησης, συνεργασίας, δημιουργίας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.

Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Εμπνευστής και χορηγός αυτής της προσπάθειας είναι ο Σητειακός επιχειρηματίας Γιώργος Γαλανάκης, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Αλίκη Γαλανάκη είναι οι αποκλειστικοί εταίροι της εταιρείας. Υπεύθυνη για τη λειτουργία της Στέγης είναι η Διαχειριστική Επιτροπή με ετήσια θητεία.

Περισσότερα

Την τρέχουσα επταμελή ΔΕ αποτελούν οι:

Αντώνης Ανηψητάκης, πολιτικός μηχανικός

Γιώργος Γαλανάκης, κτηνίατρος – επιχειρηματίας

Μαρία Γιαννακάκη, συμβολαιογράφος – δημοτικός σύμβουλος

Νάσος Ζαγκότης, οδοντίατρος – θεατρολόγος

Κατερίνα Γουλιέλμου, Συνταξιούχος εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής

Μαριάννα Κατηφόρη, αρχαιολόγος

Αλίκη Γαλανάκη

Στο πνεύμα της Στέγης καλούνται να συμμετέχουν όσοι μπορούν και θέλουν να προσφέρουν, είτε ζουν στη Σητεία, είτε όχι, ως “Φίλοι της Στέγης”. Στο καταστατικό γίνεται πρόβλεψη και για επίτιμα μέλη, προκειμένου να τιμηθούν άνθρωποι οι οποίοι έχουν καταξιωθεί με τις σχετικές γνώσεις τους και τη δουλειά τους και επιθυμούν να βοηθήσουν το έργο της Στέγης. Προσδοκία της Στέγης είναι η στενή συνεργασία με φορείς όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Παιδείας, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Σητείας, ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου. Επιθυμία μας είναι να συνεχίσουμε προηγούμενες σχετικές προσπάθειες, όπως εκδηλώσεις, συνέδρια, εκδόσεις.

Όραμα και Στόχοι

Το όραμα της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος προσδιορίζεται από τέσσερις άξονες με στόχο να γίνει η Στέγη ζωντανό κύτταρο πολιτισμού.

  • Να γίνει ξανά ο Ερωτόκριτος συστατικό της σύγχρονης παιδείας, όπως ήταν για αιώνες.
  • Να δημιουργηθεί στη Σητεία ένα ανοιχτό και σύγχρονο, εκθεσιακό, εκπαιδευτικό και μελετητικό κέντρο, μέσα από το οποίο θα αναδειχθεί περαιτέρω το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου.
  • Να αποκτήσει η Σητεία, γενέτειρα του ποιητή, αντίστοιχο πολιτισμικό βάρος των γενέθλιων τόπων των μεγάλων της Αναγέννησης και η Κρητική Αναγέννηση να πάρει τη θέση που της αξίζει δίπλα στις άλλες εκφάνσεις της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης.
  • Να καλλιεργηθεί η παιδεία και ο πολιτισμός στην Σητεία και να δοθεί η δυνατότητα και τα μέσα, σε άτομα και ομάδες, για διάλογο και προβληματισμό, επιμόρφωση και έκφραση, δημιουργία και ανάταση για μια καλύτερη κοινωνία.
Περισσότερα

Όλοι έχουμε ακούσει τον Σαίξπηρ, τον Θερβάντες, τον Γαλιλαίο, τον Greco - Θεοτοκόπουλο, τον Βιτσέντζο Κορνάρο. Πόσοι όμως ξέρουμε ότι όλοι αυτοί και τόσοι άλλοι υπήρξαν σύγχρονοι και ανήκουν στην ίδιο αναζωογονητικό ρεύμα για τα γράμματα, τις επιστήμες και τις τέχνες που ονομάστηκε Αναγέννηση; Και πόσοι ξέρουμε πως ο Θεοτοκόπουλος και ο Κορνάρος είναι παιδιά της Κρητικής Αναγέννησης, που έδωσε τη δική της ξεχωριστή πινελιά σε κείνη την περίοδο ακμής της Ευρώπης;

Ο David Holton, από τους επιφανέστερους μελετητές της περιόδου είπε στο συνέδριο της Σητείας του 2009 πως η Κρητική Αναγέννηση ήταν «ένα αξιοθαύμαστο πάντρεμα ντόπιας και ιταλικής κουλτούρας» που «δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί διεθνώς όπως θα της άξιζε». Ο Roderick Beaton χαρακτηρίζει τον Κορνάρο ως «πρωτοπόρο που προλαμβάνει το σύγχρονο μυθιστόρημα». Και πιο πριν, ο Γιώργος Σεφέρης το 1946, εξυμνεί τον Κορνάρο και τη γλώσσα του Ερωτόκριτου, “η τελειότερα οργανωμένη γλώσσα που άκουσε ο μεσαιωνικός κι ο νεότερος Ελληνισμός”.

Πώς όμως ήταν άραγε η ζωή του Κορνάρου, 1553-1613/4, πως ήταν η ζωή στη Σητεία και στην Κρήτη εκείνη την περίοδο; Τι βιβλία διάβασε, τι επιρροές είχε; Πώς κατάφερε να δημιουργήσει ένα τέτοιο έργο το οποίο το αναγνώρισαν οι λόγιοι, αλλά κυρίως ο λαός το έκανε για εκατονταετίες «πολιτικό» του ευαγγέλιο;

Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με αυτά τα ερωτήματα, σκοπεύει να γίνει κέντρο δημιουργίας, πολιτισμού και ψυχαγωγίας και έχει την μεγάλη φιλοδοξία να βάλει τη Σητεία στον σύγχρονο πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης.

Θέλει ακόμη οι γενιές που έρχονται να γευτούν τη χάρη αυτού του ποιήματος και να εγκολπωθούν τις ιδέες του.

Να σκέφτονται ελεύθερα απαλλαγμένοι από προλήψεις
Κι αν τα ονειροφαντάσματα δύναμην είχαν τόση,
τι ήξαζε το φτεξούσιο στον άνθρωπο κι η γνώση;

Να μιλούν σωστά
κι οπού κατέχει να μιλεί με γνώση και με τρόπο,
κάνει και κλαίσι και γελούν τα μάτια των αθρώπω.

Να αγωνίζονται σωστά
γιατί όποιος δίχως πιβουλιά τον πόθο του ξετρέχει,
εις την αρχή α βασανιστεί, καλό το τέλος έχει.

Ο χώρος στη Σητεία

Το κτίριο της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος είναι το διώροφο πέτρινο δισγωνιαίο οικοδόμημα, το οποίο τυχαίνει να βρίσκεται -οποία εμβληματική σύμπτωση- επί των οδών Βιτσέντζου Κορνάρου, Καζαντζάκη και Φουνταλίδη στη Σητεία. Πρόκειται για οικοδόμημα του 19ου αιώνα το οποίο έχει κηρυχτεί διατηρητέο.

Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος σήμερα χρησιμοποιεί το ισόγειο ως εκθεσιακό και μουσειακό χώρο και στον όροφο στεγάζει συναντήσεις, διαλέξεις και εκδηλώσεις, καθώς και τη βιβλιοθήκη και τη γραμματεία της.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των ιδιοκτητών, το κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1870, περίοδο κατά την οποία πολεοδομήθηκε η νέα πόλη της Σητείας από τον Χουσεΐν Αβνί Πασά (1819 – 1876). Χαρακτηριστικό της πολεοδόμησης, αναγνωρίσιμης και σήμερα στην παλιά πόλη, είναι τα μακρόστενα ορθογώνια οικόπεδα τα οποία δημιουργήθηκαν με κατά κανόνα ωφέλιμο πλάτος περίπου 4 μ. Η διάσταση αυτή αντιστοιχούσε στο μήκος των διαθέσιμων ξύλινων δοκών που γεφύρωναν τα κτίσματα, τις οποίες έφερναν μαζικά σε αυτό το μήκος, τα καΐκια στο Λιμάνι της Σητείας.

Περισσότερα

Την κατασκευή του οικοδομήματος είχαν αναλάβει συμιακοί μαστόροι, οι οποίοι την ίδια περίοδο κατασκεύασαν και γειτονικό κτίριο με παρόμοια αρχιτεκτονική. Το κτίριο έχει τρεις εισόδους, μία σε κάθε δρόμο, με την κύρια είσοδο να περιγράφεται από καμάρα με λαξευτούς λίθους. Η στέγη του είναι δίρριχτη με κεραμίδια και οι όροφοι επικοινωνούν εσωτερικά με σκάλα.

Γνωστές είναι σήμερα ορισμένες από τις χρήσεις που είχε το κτίριο στην ιστορία του. Υπήρξε το φαρμακείο και το σπίτι του μάρτυρα της αντίστασης Ιωσήφ Σακκαδάκη  (1905 - 08.5.1944). Επαναλειτούργησε μετά την απελευθέρωση από την γερμανική κατοχή, το ισόγειο ως φαρμακείο από τον Ανδρέα Ανηψητάκη και ο όροφος ως οδοντιατρείο της συζύγου του Σοφίας. Στη συνέχεια, το ισόγειο στέγασε το μπακάλικο του  Αντώνη Κριθαράκη και την καφετέρια Καμάρα η οποία ιδρύθηκε από τους Μανώλη και Κατερίνα Βερυγάκη το 1982 και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του Βασίλη Δαριβάκη (1985-2002). Ο όροφος χρησιμοποιήθηκε από την ιδιοκτήτρια οικογένεια Παντελίδη ως οικία και αργότερα στέγασε το εστιατόριο Balcony της Τώνιας Καρανδεινού.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

B.Κορνάρου 97 & Καζαντζάκη, Σητεία 72300

Γραμματειακή Υποστήριξη:

Δέσποινα Χατζηδάκη (είσοδος από οδό Φουνταλίδου)

Ωράριο Λειτουργίας

Καθημερινά 17:00 - 21:00

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

Γίνε φίλος

Εάν ενδιαφέρεσαι να γίνεις φίλος της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος, να μαθαίνεις νέα για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις μας, να λαμβάνεις πληροφορίες για προτεινόμενα πολιτιστικά δρώμενα της Σητείας, να καταθέσεις τις ιδέες σου και να συμμετέχεις ενεργά στο όραμά μας, κάνε εγγραφή εδώ!

    3pixels © 2022. All Rights Reserved