Ανοιχτά καθημερινά 5:00 μμ – 9:00 μμ

Όλες οι εκδηλώσεις

Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Σεργάκη “ΛΑΣΙΘΙΩΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ (1990-2021)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Σεργάκη “ΛΑΣΙΘΙΩΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ (1990-2021) ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ, ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΙ και ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ” που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 στις 7:00 μ.μ. στον ισόγειο χώρο της Στέγης (Βιτσέντζου Κορνάρου 97 & Καζαντζάκη, Σητεία)

Το βιβλίο που αποτελεί ουσιώδη συμβολή στην Ιστορία του Λασιθίου, θα παρουσιάσει ο Μιλτιάδης Παπαδάκης και την εκδήλωση θα συντονίσει ο Αντώνης Ανηψητάκης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η συγγραφή και έκδοση του βιβλίου έχει τον στόχο να φωτίσει και να κάνει γνωστές  στον αναγνώστη τις ιστορικές, κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές πτυχές της λασιθιώτικης κοινωνίας κατά την περίοδο κυκλοφορίας των εντύπων που περιλαμβάνονται σ’ αυτό.

Μέσα από την προβολή της ειδησεογραφίας εμφανίζεται το πανόραμα ολόκληρου  του 20ου   και των δύο πρώτων δεκαετιών του 21ου αιώνα,  με έμφαση στις δυσκολότερες περιόδους της νεότερης τοπικής ιστορίας, όπως η  κατοχική.

Στις 816 σελίδες του παρουσιάζονται τεκμηριωμένα και αναλυτικά τα 233 έντυπα, ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ που εκδόθηκαν στον νομό Λασιθίου τα τελευταία 120 χρόνια. Μεταξύ των εντύπων αυτών περιέχονται οι πολιτικές εφημερίδες,  τα πολιτιστικά περιοδικά, οι εκδόσεις  της τοπικής Εκκλησίας Ι.Μ.Π.Χ. και Ι.Μ.Ι.Σ., της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων, των τοπικών πολιτιστικών και επαγγελματικών  συλλόγων,  τα μαθητικά, και γενικά κάθε είδους περιοδική έκδοση που είχε κυκλοφορήσει στον Ν. Λασιθίου από το 1905 μέχρι το 2021.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο του βιβλίου είναι αφιερωμένο στην Ιστορία της Τυπογραφίας και το έργο  των Τυπογράφων  του Ν. Λασιθίου.

Ακόμη παρουσιάζονται οι Λασιθιώτες Δημοσιογράφοι, Τυπογράφοι και Εκδότες που δραστηριοποιήθηκαν και διέπρεψαν επαγγελματικά εκτός του Ν. Λασιθίου σε Ηράκλειο, Αθήνα, Αίγυπτο κ.α.

Η συλλογή του πλούσιου και πρωτότυπου υλικού για τη συγγραφή του βιβλίου είναι προϊόν πολυετούς έρευνας -από το 2006 μέχρι την έκδοσή του,  στα ΓΑΚ-Αρχεία Ν. Λασιθίου και  Χανίων,  στις Βιβλιοθήκες Βουλής, Εθνικής, Ε.Λ.Ι.Α, Βικελαίας Ηρακλείου, ΑΝΕΜΗ -ψηφιακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, Κουνδούρειου Αγ. Νικολάου, Ηλιάκειας Νεαπόλεως, Μαρίας Λιουδάκη Ιεραπέτρας, Βιτσέντζου Κορνάρου Σητείας, αλλά και σε πλήθος ιδιωτικών Αρχειακών Συλλογών.

 

Βιογραφικό Σημείωμα

  Η Μαρία Γ. Σεργάκη κατάγεται από τη Νεάπολη Μεραμπέλου. Είναι Φυσικός,  πτυχιούχος  του ΕΚΠΑ,  με μεταπτυχιακές σπουδές στη Μετεωρολογία,  και επιμόρφωση στα Παιδαγωγικά (ΣΕΛΜΕ) και την Αρχειονομία- Βιβλιοθηκονομία (Πανεπ. Βόλου).

Δίδαξε σε Γυμνάσια και Λύκεια  της Ελλάδας και στο Αβερώφειο Γυμνάσιο στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου (1993-98). Στο διάστημα αυτό  συνεργάστηκε  με την Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας (Ε.Κ.Α.), το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Ε.Ι.Π.) – παράρτημα Αλεξάνδρειας και το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), παράρτημα Ασίας –Αφρικής με έδρα την Αλεξάνδρεια. Στη συνέχεια  (1999-2002) ήταν υπεύθυνη διαχείρισης Βιβλιοθήκης στον Βόλο.

 Το 2006 τοποθετήθηκε από το ΥΠΕΠΘ τη Νεάπολη, με αντικείμενο την ενεργοποίηση, οργάνωση και λειτουργία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ)  Ν. Λασιθίου.  Σημαντική ήταν η προσπάθειά που κατέβαλε για τον εντοπισμό, περισυλλογή και ταξινόμηση  και ανάδειξη πολύτιμου αρχειακού υλικού δημοσίου και ιδιωτικού, προερχόμενου από όλο το Νομό Λασιθίου.

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής, μεταξύ άλλων,  οργάνωσε και επιμελήθηκε τρείς σημαντικές Εκθέσεις Αρχειακού υλικού, τους καταλόγων τους, με την παράλληλη  οργάνωση σχετικών ημερίδων. Τα  θέματα των εκθέσεων ήταν:

  • 2008: “ Ο Τύπος στο Ν. Λασιθίου από την Κρητική Πολιτεία μέχρι σήμερα”
  • 2009: «Ν. Λασιθίου: Aπ’ τον Οργανικό Νόμο, στην Κρητική Πολιτεία (1868-1898)»
  • 2010: « Ν. Λασιθίου:  Κρητική Πολιτεία (1898- 1913)» .

Το υλικό της έκθεσης για την ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ και οι εισηγήσεις της αντίστοιχης ημερίδας χρησιμοποιήθηκε ως υλικό στο βιβλίο της που εκδόθηκε το 2010, από τον Δήμο Νεαπόλεως.

Είναι ενεργό μέλος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (ΣΑΕ) και του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας (ΚΕΚΡΗΛΟ).

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Πολιτιστικής Λαογραφικής Εταιρείας Απάνω  Μεραμπέλλου (ΠΛΕΑΜ), 2007- 2015 και  του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού  Δήμου Αγ. Νικολάου (ΠΑΟΔΑΝ), 2010-14, (Δημοτικές Βιβλιοθήκες, ‘Κουνδούρειος’ του Αγ. Νικολάου και ‘Ηλιάκειος’ της Νεάπολης, και εικαστικές εκδηλώσεις).  Στο πλαίσιο αυτό  επιμελήθηκε και παρουσίασε σειρά εικαστικών εκθέσεων σε Νεάπολη και Αγ. Νικόλαο με τους αντίστοιχους  έντυπους καταλόγους τους.

Το επιστημονικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στην έρευνα και μελέτη της κρητικής σε συνδυασμό με την  αιγυπτιώτικη ιστορία. Συμμετέχει σε Συνέδρια και Ημερίδες, κρητολογικού κυρίως περιεχομένου, σε παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες κ.ά.

Μελέτες και άρθρα της, ιστορικού κατά κανόνα περιεχομένου, δημοσιεύονται συχνά στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο και σε επιστημονικές επετηρίδες. Ανεξαρτήτως εκτάσεως και θέματος, χαρακτηρίζονται από υποδειγματική λεπτομερειακή τεκμηρίωση, με παραπομπή στις πρωτογενείς πηγές από τις οποίες αντλεί τα ιστορικά ή άλλα στοιχεία τα οποία περιέχουν.

 

Εργoγραφία

ΒΙΒΛΙΑ

  • Κρητική Πολιτεία και Νομός Λασιθίου (1898-1913), 2010. ΓΑΚ-Αρχεία Ν. Λασιθίου.
  • Ο Κρής Στυλιανός Μ. Παπαδάκης, Βίος και πολιτεία ενός αγνοημένου αγωνιστή, πολιτικού και διανοουμένου. 2014. Μαρία Γ. Σεργάκη.
  • Το Χρονικό του Εν Νεαπόλει Μεραμπέλλου Μητροπολιτικού Μεγάρου (1929-2015). 2016. Ι.Μ.Π.Χ.
  • Λασιθιώτικος Τύπος (1900-2021), Εφημεριδες- Περιοδικά, Μαθητικά έντυπα, Τυπογράφοι και Τυπογραφεία. 2022. ΕΓΤΑΚ

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑ (ενδεικτική)

  • Ο Αρχιμανδρίτης Καλλιόπιος Γιαλουράκης. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΙΜΠΧ, Τ. Β’, σ. 483-502. ΝΕΑΠΟΛΗ 2011.
  • Φάκελλος Οργανωτικής Επιτροπής επί της πνευματικής κινήσεως εν Νεαπόλει (1939-40). ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΙΜΠΧ, Τ. Γ’, μέρος 2ο, σ. 539- 575. ΝΕΑΠΟΛΗ 2012.
  • ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Μ. ΤΣΙΧΛΑΚΗΣ (Νεάπολη- Σμύρνη- Κάιρο), ο εκπαιδευτικός, ποιητής, δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκδότης. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΙΜΠΧ, Τ. Δ’, μέρος 2ο , σσ 450- 503. ΝΕΑΠΟΛΗ 2013.
  • Ο Νικόλαος Δ. Παντελάκης και το Παντελάκειον Δημοτικό Σχολείον Καρυδίου, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΙΜΠΧ, Τ. Ε’,  ΝΕΑΠΟΛΗ 2014.
  • Ποίος ήτο ο εκλιπών Αρχιμανδρίτης ΑΝΘΙΜΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ. ΙΜΠΧ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ Τ’. ΣΤ’ μέρος Β’. σελ. 264-354. ΝΕΑΠΟΛΗ 2015.
  • Ο Μητροπολιτικός Ναός της Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ 2017, ΙΜΠΧ, σελ. 41 – 121.
  • Από τη Γραμβούσα στο Μεραμπέλλο, Η αποτίμηση της εκστρατείας στην Ανατολική Κρήτη, το 1827. 1821-2021, 200 χρόνια ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ. σ. 371-389. ΙΜΠΧ. ΝΕΑΠΟΛΙΣ 2022.
  • Κατηγορία: Δελτίο Τύπου
  • Ημερομηνία: 1 Μαρτίου, 2023 - 8:00 μμ
  • Τοποθεσία:Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

3pixels © 2022. All Rights Reserved