Ανοιχτά καθημερινά 5:00 μμ – 9:00 μμ

Όλες οι εκδηλώσεις

Οι μινωίτισσες μαίες στην αυγή της δυτικής ιατρικής – Εισηγήτρια: Δρ. Simone Zimmermann Kuoni Αρχαιολόγος, Trinity College Dublin – Προλογίζει ο Δρ. Alan Peatfield

Πρόσκληση

Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε ζωντανά την 3η διαδικτυακή διάλεξη του κύκλου αρχαιολογικών διαλέξεων Ένα παράθυρο από τη Σητεία στην καθημερινή ζωή της προϊστορικής Κρήτης με τίτλο:

Οι μινωίτισσες μαίες στην αυγή της δυτικής ιατρικής

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022, ώρα 07:00μ.μ.

Εισηγήτρια: Δρ. Simone Zimmermann Kuoni Αρχαιολόγος, Trinity College Dublin

Προλογίζει ο Δρ. Alan Peatfield

Η σύντομη παρουσίαση εστιάζει στην παραμελημένη συνεισφορά των γυναικών στην πρώιμη ιατρική γνώση και στοιχειοθετεί την άγνωστη μινωική μαιευτική παράδοση, μέσα από συγκριτική έρευνα. Μετά από μια εισαγωγή για την προέλευση της μαιευτικής, η ομιλία στρέφεται στη μαία, την πρώτη καταγεγραμμένη γιατρό, και στην Ειλειθυία, την πρώτη καταγεγραμμένη θεά μαία στην Κρήτη. Ένα από τα αινιγματικά σύμβολά της είναι η νυφίτσα, η οποία σε πολλές γλώσσες ονομάζεται «μικρή νύφη» ή «μικρή μαία». Η νυφίτσα εμφανίζεται με τη μορφή ειδωλίων στο μινωικό ιερό κορυφής του Πετσοφά στο Παλαίκαστρο, μαζί με πολλές γυναικολογικές προσφορές – τάματα. Η νέα ερμηνεία που προτείνεται για τα ειδώλια της νυφίτσας, που συνήθως θεωρείται ένα «κακό ζώο», γίνεται το κλειδί για να αποκαλυφθούν στοιχεία για μινωικά γυναικολογικά φάρμακα που μπορεί να σχετίζονται με τη λατρεία της Ειλειθυίας..

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η δρ. Simone Zimmermann Kuoni ολοκλήρωσε πρόσφατα τη διδακτορική διατριβή της στο Trinity College Dublin, ανιχνεύοντας τη γυναικεία θεραπευτική παράδοση στην προϊστορική Κρήτη. Από το 2014 συνεργάζεται με τον Alan Peatfield και την Christine Morris στο ερευνητικό πρόγραμμα για τα ιερά κορυφής της Ανατολικής Κρήτης, East Cretan Peak Sanctuaries Project (ECPSP). Σήμερα, μελετά τα γυναικολογικά αναθήματα – τάματα από το ιερό κορυφής του Πετσοφά στο Παλαίκαστρο και συλλέγει στοιχεία για τις τελευταίες πρακτικές μαίες – μαμές στην Κρήτη, μέσω συνεντεύξεων με ηλικιωμένους που τις θυμούνται ακόμα..

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία σε ζωντανή μετάδοση

-Από τη σελίδα μας «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Facebook ή

-Από την πλατφόρμα Zoom όπου μπορείτε να θέσετε ζωντανά τα ερωτήματα σας, κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο https://us06web.zoom.us/j/87622692588

 

  • Κατηγορία: Διάλεξη,Επιστημονικά,Πατριδογνωσία: Μικρός και μέγας ο τόπος μας
  • Ημερομηνία: 30 Μαρτίου, 2022 - 7:00 μμ
  • Τοποθεσία:Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

3pixels © 2022. All Rights Reserved