Το 1985 ο Μάνος Χατζηδάκις, για λογαριασμό του Σείριου, και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Μανόλης Καρέλλης, παρήγγειλαν στον Νίκο Μαμαγκάκη το πιο φιλόδοξο ίσως ανέβασμα του έργου του Κορνάρου σε μορφή Όπερας, με 5 μέρη, σε λιμπρέτο του Νίκου Μαμαγκάκη και του σκηνοθέτη Νίκου Νικολαΐδη. Η παράσταση παίχτηκε στο Ηράκλειο με σκηνικά της ΑσπασίαςΠαπαδοπεράκη. Το έργο παίχτηκε και στη Σητεία, στην Καζάρμα, με σκηνικό το ίδιο το φρούριο.



Χρησιμοποιεί στη γλυπτική της στοιχεία από τις μελέτες της στην ανθρώπινη φιγούρα, καθώς και στοιχεία από την αιγαιοπελαγίτικη λαϊκή αρχιτεκτονική και από την αρχαϊκή περίοδο της ελληνικής γλυπτικής.
Έργα της συναντάμε σε πολλά μέρη. Ενδεικτικά στο Ηράκλειο, στην Αλεξάνδρεια, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αθήνα. Έχει επίσης δημιουργήσει μνημεία για τη «Γυναίκα στην Αντίσταση» σε διάφορα χωριά της Κρήτης.
Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2009 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου της και το 2021 της εδόθη το βραβείο Καζαντζάκη.
Δείτε εδώ ολόκληρη την εκδήλωση: