Η νεότευκτη Στέγη ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ σχεδίαζε ως πρώτη εκδήλωσή της να προσκαλέσει στη Σητεία τους σύγχρονους διαπρεπείς μελετητές του Σεφέρη, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, Γιάννη Κιουρτσάκη και Βασίλη Παπαδόπουλο, επικαιροποιώντας το δεσμό του νομπελίστα με τον στειακό ομότεχνό του. Ο Σεφέρης, ως γνωστόν, ανέδειξε το 1947 με την δοκιμή του «Ερωτόκριτος», τον Βιτσέντζο Κορνάρο ως κορυφαίο αναγεννησιακό ποιητή σηματοδοτώντας την εκκίνηση πληθώρας σχετικών μελετών που συνεχίζονται αμείωτες. Άλλες όμως ήσαν «αι βουλαί» του κορωνοϊού και η εκδήλωση ανεβλήθη. Ωστόσο, τύχη αγαθή, ο πρέσβης Βασίλης Παπαδόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας και συγγραφέας με πρόσφατη την έκδοση της μελέτης του «Διπλωματία και Ποίηση, η περίπτωση του Γιώργου Σεφέρη» ήρθε στη Σητεία με τη σύζυγο του Μάιρα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, φιλοξενούμενοι από τους εταίρους της Στέγης, τον Γιώργο και την Αλίκη Γαλανάκη. Η συνέντευξη που ακολουθεί μαρτυρεί πως δεν χάσαμε την ευκαιρία. Το ραντεβού δόθηκε στα γραφεία της Στέγης το απόγεμα της 6ης Αυγούστου. Ήταν η μέρα που υπεγράφη η συμφωνία με την Αίγυπτο, μας εξήγησε μάλιστα τη σημασία που έχει για τη χώρα μας, δείχνοντας και τον σχετικό χάρτη στο κινητό του.
Ένας άνθρωπος βαθύς και απλός, που βαδίζει φύσει και θέσει στα χνάρια του ποιητή, μας μίλησε για όσα τον ρωτήσαμε, για το βιβλίο του, για την έντονη σχέση του διπλωμάτη Σεφεριάδη με τον ποιητή Σεφέρη, για τον Κορνάρο, τον Ερωτόκριτο και τη διαχρονία της γλώσσας, για την πολιτική και τους πολιτικούς… Μας μίλησε χωρίς υπεκφυγές, με γνώση και με τρόπο, δείχνοντάς μας πόσο επίκαιρος μπορεί να είναι αυτός ο τρόπος, του Κορνάρου και του Σεφέρη, όταν μπορεί στους μύστες του να αποκαλύπτει τα προσιόντα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας ξεδιπλώθηκε και ένας άλλος “διάλογος” των ιδεών αυτή τη φορά, με την ποίηση και την τέχνη. Για να μη χαθεί το παραμικρό από αυτή τη μοναδική διασύνδεση, δημοσιεύουμε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ (LINK).
Αντώνης Ανηψητάκης – Σοφία Φουστέρη