Το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 έλαβε χώρα η τελετή απονομής των βραβείων του 1ου παγκρήτιου μαθητικού λογοτεχνικού διαγωνισμού που διοργάνωσε η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος.
Στόχος του διαγωνισμού είναι η εξοικείωση των μαθητών με το έργο του Β. Κορνάρου, η ανάδειξη της διαχρονικότητας των ιδεών του Ερωτόκριτου και η ενίσχυση της ελεύθερης λογοτεχνικής δημιουργίας.
Το θέμα του πρώτου διαγωνισμού ήταν ο Έρωτας και η προκήρυξη απευθυνόταν σε μαθητές των τριών τάξεων του Γυμνασίου και της Α΄τάξης των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων όλης της Κρήτης. Πάνω στην ιδέα αυτή, οι μαθητές καλούνταν να συνθέσουν ένα πρωτότυπο κείμενο, πεζό ή ποιητικό.
Το ταξίδι την πρώτη του χρονιά μεγάλο και ενδιαφέρον, με έντονες προκλήσεις και αντικειμενικές αντιξοότητες σε μια σχολική πραγματικότητα ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη λόγω των συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία στη λειτουργία των σχολείων. Παρόλα αυτά, υποβλήθηκαν συνολικά και από τις δυο κατηγορίες πάνω από 80 συμμετοχές από 21 διαφορετικά σχολεία από όλους τους νομούς του νησιού, με προεξάρχοντα τον νομό Ηρακλείου.
Επιδίωξη της Στέγης ήταν ο διαγωνισμός να αποτελέσει αφορμή συνάντησης και αλληλεπίδρασης με τα παιδιά, ευκαιρία διάδρασης και ζύμωσης και όχι μία στατική και απρόσωπη διαδικασία αξιολόγησης έργων και συμμετοχών. Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε η ποιότητα και το περιεχόμενο των βραβείων, τα οποία δίνουν την ευκαιρία στους βραβευθέντες μαθητές να παραστούν στην τελετή απονομής καλύπτοντας τα έξοδά τους, εγκαινιάζοντας, ταυτόχρονα, μια διαφορετική μορφή βραβειοθέτησης. Την επομένη της απονομής, την Κυριακή 19 Ιουνίου, οι βραβευθέντες μαθητές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν στον χώρο της Στέγης με μέλη των κριτικών επιτροπών, να μιλήσουν μαζί τους για τη λογοτεχνία και να μοιραστούν τις απόψεις, τις ανησυχίες και τις σκέψεις τους. Παράλληλα, οι πρώτοι μαθητές κάθε κατηγορίας κομίζουν βιβλία ως δώρα από τη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος στη βιβλιοθήκη του σχολείου τους.
Μέλη των κριτικών επιτροπών αποτελούσαν δύο λογοτέχνες και μία φιλόλογος από τη μέση εκπαίδευση ανά κατηγορία.
Στην κατηγορία της πεζογραφίας, οι λογοτέχνες ήταν η Νίκη Τρουλλινού και η Ειρήνη Δερμιτζάκη.
Η Νίκη Τρουλλινού γεννήθηκε στα Χανιά, σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και ζει στο Ηράκλειο. Μάχιμη δικηγόρος, ασχολήθηκε με την εκπαίδευση, το θέατρο, το ραδιόφωνο, τον τουρισμό υπαίθρου. Πρώτη εμφάνιση στην λογοτεχνία με τα διηγήματα ” Ένα μολύβι στο κομοδίνο” . Έχει δημοσιεύσει σε πληθώρα λογοτεχνικών περιοδικών και εφημερίδων. Μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Συνεργάζεται με την Εφημερίδα των Συντακτών.
Έργα της είναι οι συλλογές διηγημάτων Μαράλ όπως Μαρία, Και φύσηξε Νοτιάς, Το τελευταίο καλοκαίρι της Αθωότητας, το διήγημα σε 4 γλώσσες, Χριστουγεννιάτικο τσάι, τα μυθιστορήματα Με ένα καφάσι μπίρες και το πρόσφατο Ουρανός από Στάχτη, τα κείμενα Κρήτη, τοπία, άνθρωποι, τα δοκίμια/σημειώσεις Κατίνα Παϊζη, Πόσο πολύ σ΄ αγάπησα, Νίκος Καζαντζάκης, Ταξιδεύοντας και τα ταξιδιωτικά κείμενα Με θέα στο Λεβάντε και Qui nel Sud.
Η Ειρήνη Δερμιτζάκη γεννήθηκε στη Σητεία. Σπούδασε Θέατρο στην Ελλάδα, Κινηματογράφο στην Αγγλία όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Δημιουργική Γραφή. Τα έργα της “Ορνιθοφοβία” και “Αντζελέτα & Ετελβίνα” (υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού της Μεγ. Βρετανίας) ανέβηκαν σε θέατρα του Λονδίνου. Έχει γράψει διηγήματα, σενάρια μικρού μήκους και θεατρικά έργα που διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς, έχουν εκδοθεί και παρουσιαστεί σε διάφορα θέατρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτήν την περίοδο το θεατρικό της έργο «Μεφίστο» παρουσιάζεται σε διάφορα θέατρα στην Ελλάδα. Τα βιβλία της “Αυτό που δεν γνωρίζω ακόμα” και “Γεννημένος λούζερ” κυκλοφορούν απ’ τις εκδόσεις Εύμαρος. Το φθινόπωρο θα εκδοθούν τα παιδικά της βιβλία «Η Χώρα των Ζάρζα» από τις εκδόσεις Κέδρος και «Χρονομηχανή» από τις εκδόσεις Διάπλαση. Διδάσκει δημιουργική γραφή κι εργάζεται ως σεναριογράφος.
Στην κατηγορία της ποίησης, οι λογοτέχνες ήταν ο Αντώνης Περαντωνάκης και ο Γιάννης Πετράκης.
Ο Αντώνης Περαντωνάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο. Σπούδασε γαλλική γλώσσα και φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ξεκίνησε να ασχολείται ερασιτεχνικά με το Θέατρο το 1993 και συνεχίζει μέχρι σήμερα ως εμψυχωτής-δάσκαλος, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής Ομάδας Καθηγητών της ΕΛΜΕ Νομού Ηρακλείου. Στην πορεία αυτών των χρόνων έχει σκηνοθετήσει πληθώρα παραστάσεων, έχει ερμηνεύσει ρόλους ελληνικού και ξένου δραματολογίου και έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός και αφηγητής σε ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους και τηλεοπτικές σειρές. Από το 2017 διδάσκει στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «ΝΟΤΟΣ» στο Ηράκλειο. Έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές: Το χαμένο όνειρο, Ο ηνίοχος των αισθημάτων, Ακίδες και δήγματα και από τις εκδόσεις Το Οκτασέλιδο του Μπιλιέτου τα εξής: Κάτω από σίδερα και λαμαρίνες, Το κιβούρι, Τι να προλάβω, Το προζύμι και Κρυμμένα λόγια. Την περίοδο 2005-2007 υπήρξε διευθυντής και υπεύθυνος ύλης του λογοτεχνικού περιοδικού Μπιλιέτο και έχει δημοσιεύσει ποιήματα, λογοτεχνικά δοκίμια, κριτικά σχόλια και μεταφράσεις σε πολλά περιοδικά, όπως το Γράμματα και Τέχνες και Νέα Εστία. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ιταλικά.
Ο Γιάννης Πετράκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σητεία. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και στο Κάρντιφ της Ουαλίας τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Ασκεί το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού και δραστηριοποιείται στην περιοχή της Σητείας. Μαντινάδες και ποιήματά του υπάρχουν σε αρκετούς δίσκους μουσικής ενώ από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης έχουν κυκλοφορήσει οι συλλογές του: Άσματα Φαντάσματα, Έρημος και Τείχη Βουνό. Προς έκδοση βρίσκεται η τέταρτη συλλογή του Ηλιόλουστο Χάος.
Ενδιαφέρον, όμως, έχει να ακούσουμε πώς ο ίδιος παρουσιάζει τον εαυτό του, με αρκετή δόση χιούμορ και αυτοσαρκασμού:
“Ο Γιάννης Πετράκης προ 48ετίας υπήρξε ο πρωτότοκος καρπός του έρωτα των γονιών του. Μετά από δύο χρόνια έβγαλε τα πρώτα του μαλλιά. Έκτοτε μπλέκει διαρκώς σε ερωτικές περιπέτειες. Ο πρώτος του έρωτας ήταν η ποδοσφαιρική μπάλα που ευτυχώς δεν ευοδώθηκε προς τέρψιν των γονιών και των μηνίσκων του. Ακολούθησε πολυετής ερωτική σχέση με το μηχανηλίκι, σε διάφορους πανεπιστημιακούς χώρους, η οποία αναπόφευκτα κατέληξε σε γάμο, με τη ρουτίνα όμως να του τρώει τα σωθικά και να σβήνει τον έρωτα. Μετά από δύο χρόνια έβγαλε τα πρώτα του άσπρα μαλλιά. Ευτυχώς που παράλληλα συντηρεί μια εξίσου πολυετή, ερωτική μεν, εξωσυζυγική δε, σχέση με την ποίηση και τη μαντινάδα και εφήμερες σχέσεις με διάφορα μουσικά όργανα κι έτσι μάλλον εξηγείται η όποια υπομονή του. Στην πορεία, ωστόσο, προκύπτει ένας φλογερός έρωτας με την αμπελουργία και την οινοποίηση που μοιραία οδηγεί σε άλλον ένα γάμο, ενώ στο μεταξύ έχει μεσολαβήσει και ο γάμος του με την Κατερίνα, προϊόν ενός επιτέλους φυσιολογικού έρωτα. Μετά από δύο χρόνια είναι πολύ πιθανόν να μην έχει καθόλου μαλλιά.”
Στις κριτικές επιτροπές συμμετείχαν οι φιλόλογοι Σοφία Φουστέρη (πεζογραφία) και Έλλη Πουλακάκη (ποίηση).
Αποτελέσματα
Ποίηση
Τιμητικές διακρίσεις
Ιωάννης Βρεττάκης, Σου γράφω, μεγάλε έρωτα, 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου
Αικατερίνη Γαγγιολάκη, Παιδιά της απελπισίας, Πρότυπο ΓΕΛ Ηρακλείου
Μαρία- Ειρήνη Γιανναδάκη, Ανεξίτηλο άρωμα, 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου
Μαρία Γιαννουλάκη, Φυγή, Πρότυπο ΓΕΛ Ηρακλείου
Αικατερίνη Κριτσωτάκη, Η ελπίδα Κρυμμένη, 5ο ΓΕΛ Ηρακλείου
Θεοδώρα Παντερμαράκη, Οι πέντε αποχρώσεις του έρωτα, ΓΕΛ Νεάπολης Λασιθίου
Ο Άγγελος Χουλιέν, Ο ουρανός της αγάπης, 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου
Βραβεία
- Χρήστος Δερμιτζάκης, Ο μονόλογος της Αρετούσας, 1ο Γυμνάσιο Σητείας
- Χριστίνα-Παναγιώτα Φραγκιαδάκη, Τέσσερις εποχές, 13ο ΓΕΛ Ηρακλείου
- Βασιλική Πελεκανάκη, Ο έρωτας της κόρης του ήλιου, 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου
Πεζογραφία
Τιμητικές διακρίσεις
Γαβριήλ Καστρινάκης, Δε μετανιώνω για τίποτα, Μουσικό Σχολείο Θερίσου
Αθηνά Κουκουριτάκη, Μια σύγχρονη αγάπη, ένα ξεπερασμένο θάρρος, 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου
Βαρβάρα Κουτσάκη, Πλέον, μόνο κοινές αναμνήσεις, 4ο ΓΕΛ Ηρακλείου
Χριστιάννα Σηφάκη, 1939, 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου
Στέλιος Τσιχλάκης, Η ζωή του έρωτα, Γυμνάσιο Αλικιανού
Ανδρονίκη Χριστοφοράκη, Το ροζ χάπι, 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου
Βαΐα Χωλοπούλου, Όνειρο ή πραγματικότητα, 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων
Βραβεία
- Ερωφίλη Κωστάκη, Σάπια μήλα, ΓΕΛ Νεάπολης Λασιθίου
- Ελένη Λεμονάκη, Τ΄αγαπημένα, Πρότυπο ΓΕΛ Ηρακλείου
- Ελένη Φασουλά, Ήμασταν μέλη της ίδιας παρέας…, Πρότυπο ΓΕΛ Ηρακλείου
Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν, αλλά και όσους έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό.
Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά που μοιράστηκαν αυτό το ταξίδι μαζί μας. Τα προτρέπουμε να συνεχίσουν να διαβάζουν και να γράφουν με αυτοπεποίθηση και επιμονή, σε πείσμα των καιρών, αλλά ποτέ εις μάτην…
Εκ της οργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού