Ανοιχτά καθημερινά 5:00 μμ – 9:00 μμ

Όλες οι εκδηλώσεις

“Ποίηση και γλώσσα στον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου” Εισηγητής: Κακλαμάνης Στέφανος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας – Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στην ομιλία αυτή επιχειρείται μια αδρομερής παρουσίαση των ιδιαίτερων γραμματολογικών και ποιητολογικών χαρακτηριστικών του Ερωτόκριτου, όπως αυτά προκύπτουν από τη συστηματική διερεύνηση των ιστορικών, των γραμματειακών και των κειμενικών-διακειμενικών πεδίων που συναρθρώνουν και υποστασιοποιούν τον ποιητικό αυτόν άθλο του Βιτσέντζου Κορνάρου που συντελέστηκε στην Κρήτη στα χρόνια της Αναγέννησης.

   Ο Στέφανος Κακλαμάνης γεννήθηκε στην Kαρυά Λευκάδος (1958) και σπούδασε βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1977-1981). Υπήρξε υπότροφος ερευνητής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας (1984-1987) και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (1989). Διετέλεσε καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου διδάσκοντας (1989-2018) θέματα της ειδικότητάς του. Έχει εκδώσει κείμενα και ιστορικές πηγές και δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα για την πρώιμη νεοελληνική λογοτεχνία, για την ιστορία, τη γραμματεία και τον πνευματικό πολιτισμό της Κρήτης κατά την περίοδο της Αναγέννησης, για την κίνηση των ιδεών και την ιστορία του χειρόγραφου και έντυπου ελληνικού βιβλίου. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή επιστημονικά Συνέδρια και έχει οργανώσει Συμπόσια για θεμελιώδη ζητήματα της πρώιμης νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και τη βασική του εργογραφία, θα βρείτε στο σύνδεσμο 

  Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη σε ζωντανή μετάδοση αποκλειστικά από την πλατφόρμα Zoom όπου μπορείτε να θέσετε ζωντανά τα ερωτήματα σας μετά τη διάλεξη, κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο https://zoom.us/j/99305395383

Όσοι επιθυμείτε, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την κάμερά σας καθ’ όλη τη διάρκεια της διάλεξης, με την παράκληση το μικρόφωνο να είναι κλειστό και να μη γίνονται παρεμβάσεις αν δε σας ζητηθεί από τον εισηγητή ή το συντονιστή.

Μετά το τέλος της η διάλεξη θα είναι διαθέσιμη και στο κανάλι μας στο YouTube “Stegi Vitsentzos Kornaros”

  • Κατηγορία: Διάλεξη,Επιστημονικά,Ερωτοκριτολογικά
  • Ημερομηνία: 26 Μαρτίου, 2021
  • Τοποθεσία:Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

3pixels © 2022. All Rights Reserved