ΠΕΡΙΛΗΨΗ
H σύντομη παρουσίαση θα θίξει θέματα πρωτόκολλων που ακολουθούμε για να αντλήσουμε πληροφορίες που άπτονται του περιβάλλοντος και της ‘τροφής’ κατά την διάρκεια της Προϊστορικής Εποχής στον Ελλαδικό χώρο και ειδικότερα στην Κρήτη.
Γίνεται μνεία στο τί είναι τροφή και τί διατροφή, διότι είναι μία ορολογία που συγχέουν πολλά άτομα και όχι μόνο οι αρχαιολόγοι. Δυστυχώς, δεν εφαρμόζουν όλοι οι αρχαιολόγοι τα πρωτόκολλα για την περισυλλογή των δεδομένων, διότι επαφίεται στην κρίση του κάθε ανασκαφέα για το εάν θα πάρει δείγματα για μελέτη, για τα συγκεκριμένα δεδομένα.
Θα διαπραγματευθούμε το ποιες τροφές υπάρχουν και πού στον Ελλαδικό χώρο και γιατί υστερούμαστε των πληροφοριών ακόμα και σήμερα. Η μελέτη της ‘τροφής’ ανοίγει παράθυρα σε ποικίλες ερμηνείες που άπτονται πολύπλευρων πτυχών της ανθρώπινης ύπαρξης.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Έχω διδάξει, για κάποια χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας την δεκαετία του 1990. Κατόπιν προσπαθήσαμε για κάποια χρόνια, να στήσουμε ένα εργαστήριο Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας με τον Καθηγητή Θανάση Καλπαξή στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών αλλά δυστυχώς δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια. Βλέποντας ότι ήταν ακόμα νωρίς να πεισθούν οι αρχαιολόγοι και ιστορικοί της Ελλάδος ότι η Περιβαλλοντική Αρχαιολογία είχε λόγο ύπαρξης, και για να μην ξενιτευτώ από την Κρήτη, όπου είχα πλέον την οικογένειά μου, αποφάσισα να ιδιωτεύσω και να εργάζομαι ως ελεύθερη επαγγελματίας με, κυρίως, τις Ξένες Σχολές αλλά όχι μόνο.
Έχω σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Τμήμα Αρχαιολογίας) και στο Πανεπιστήμιο του Sheffield για μεταπτυχιακά όπου ειδικεύθηκα στην Περιβαλλοντική Αρχαιολογία με έμφαση στην αρχαιοβοτανική.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία σε ζωντανή μετάδοση:
-Από τη σελίδα μας «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Facebook ή
-Από την πλατφόρμα Zoom όπου μπορείτε να θέσετε ζωντανά τα ερωτήματα σας,
κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο
https://us06web.zoom.us/j/89937134218