Η ανακοίνωση αυτή συντάχθηκε με την ιδέα να παρουσιαστούν σε ένα σύγχρονο και φιλοπερίεργο κοινό θέματα που παίρνουν αφορμή από την παράδοση και την ποιητική του Ερωτοκρίτου, στα οποία η φιλολογική επιστήμη έφθασε με κόπο. Με το βλέμμα, λοιπόν, όσο το δυνατό, στραμμένο στο απόθεμα γνώσης που δημιούργησαν οι κρητολογικές και κορναρικές σπουδές, τις τελευταίες δεκαετίες, η ομιλία αυτή κάνει αναφορές στους μάρτυρες του Ερωτοκρίτου, στη σημασία της καταγραφής του με το λατινικό και το ελληνικό αλφάβητο, στο πέρασμά του από τα βενετικά τυπογραφεία. Επιπλέον, συζητά την έννοια της ‘μη πρωτοτυπίας του’ ως σύγχρονη συνθήκη του ‘δημιουργείν’, τους Αρχαιοέλληνες και μεσαιωνικούς του προγόνους. Τέλος, εστιάζοντας σε ζητήματα αισθητικών τάσεων και ιδεών, εξετάζει τον ιταλικό 16ο αιώνα ως το πολιτισμικό περιβάλλον που γέννησε το έργο και δικαιολογεί τη σύνθεσή του.
Η Μαρία Χριστιάνα Πάσσου είναι φιλόλογος, διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Παν/μίου Κρήτης, που φέτος διδάσκει στο «Γενικό Λύκειο Σητείας». Έχει υπηρετήσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα έτη 2004-2006 και 2015-16, ενώ έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα διαφόρων Ιδρυμάτων και Φορέων πάνω από εφτά χρόνια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν: την εκδοτική παλαιότερων λογοτεχνικών κειμένων (16ου –19ου αι.) που έχουν σωθεί σε έντυπα ή χειρόγραφα, την κρητική κι επτανησιακή λογιοσύνη (15ος –19ος αι.), την ιστορία της ελληνικής γλώσσας (11ος-19ος αι.). Στα πεδία αυτά έχει προσφέρει επιστημονικό έργο και συνεχίζει να αρθρογραφεί. Επιπλέον, η Μαρία Χριστιάνα Πάσσου έχει διδάξει τρία χρόνια στο «Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο» και είναι μέλος της Εταιρίας για τη μελέτη της δημώδους ελληνικής γραμματείας (12ος-17ος αιώνας) και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Συγκριτολόγων.
Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε την ομιλία σε ζωντανή μετάδοση από τη σελίδα μας «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Facebook ή από την πλατφόρμα Zoom όπου μπορείτε να θέσετε ζωντανά τα ερωτήματα σας, κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο Zoom. Μετά το τέλος θα είναι διαθέσιμη και στο κανάλι μας στο YouTube “Stegi Vitsentzos Kornaros” .