Από σύντομη αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας προκύπτει ότι κατά τους ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους, οι λόγιοι προτιμούσαν να γράφουν τα έργα τους μιμούμενοι την αττική διάλεκτο, υπό το βάρος της μεγάλης πνευματικής κληρονομιάς της αρχαίας κλασσικής εποχής. Έτσι, στην καθομιλουμένη γλώσσα, που στο μεταξύ εξελισσόταν και απομακρυνόταν από το πρότυπο αυτό, δεν έχουμε σημαντικά λογοτεχνικά δημιουργήματα μέχρι τον Ερωτόκριτο. Το έργο αυτό φανερώνει την καλλιέργεια της καθομιλουμένης γλώσσας και μας δείχνει ποιες διαστάσεις θα είχε η ελληνική αναγέννηση αν δεν είχε επικρατήσει η οθωμανική κατάκτηση. Ο Ερωτόκριτος ενσωματώνει το αναγεννησιακό πνεύμα και φανερώνει το πως μπορεί να γίνει ώσμωση της ελληνικής παράδοσης και της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας.
Ο Πρέσβης Βασίλης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Νομική Αθηνών με μεταπτυχιακά στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στη Γαλλία. Σαν διπλωμάτης υπηρέτησε, εκτός από την Κεντρική Υπηρεσία, σε: Άγιο Φραγκίσκο, Κίεβο, Νέα Υόρκη, Μπανγκόκ και Βουκουρέστι. Σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Έχει εκδώσει δύο συλλογές διηγημάτων: «Στην Άπω Ανατολή», «Όλυα. Δυο χειμώνες και μία άνοιξη» και τρία δοκίμια: «Γιώργος Σεφέρης. Ανάμεσα στη διπλωματία και την ποίηση», “Η γλώσσα ως όχημα πολιτισμού. Η ακτινοβολία της Ελληνικής γλώσσας” και «Διπλωματία και Ποίηση. Η περίπτωση του Γιώργου Σεφέρη». Έχει δώσει σειρά διαλέξεων σε Πανεπιστήμια και Διπλωματικές Ακαδημίες διαφόρων χωρών τόσο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, όσο και για θέματα πολιτισμού και γλώσσας.
Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε την ομιλία σε ζωντανή μετάδοση από τη σελίδα μας «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Facebook ή από την πλατφόρμα Zoom, όπου μπορείτε να θέσετε ζωντανά τα ερωτήματα σας, κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο https://zoom.us/j/ 94759428185. Μετά το τέλος θα είναι διαθέσιμη και στο κανάλι μας στο YouTube “Stegi Vitsentzos Kornaros” .