Ανοιχτά καθημερινά 5:00 μμ – 9:00 μμ

Όλες οι εκδηλώσεις

“Γραμμένο” στα οστά – Ανασυνθέτοντας τη ζωή παρελθόντων πληθυσμών μέσα από τη μελέτη των οστών – Εισηγήτρια: Δρ. Αργυρώ Ναυπλιώτη, Οστεοαρχαιολόγος – Βιοαρχαιολόγος

 
Ο ανθρώπινος σκελετός είναι ένα μοναδικό ‘αρχείο’ πληροφοριών για τη ζωή και ενίοτε το θάνατο του ατόμου, το οποίο η βιοοαρχαιολογική έρευνα ‘αποκωδικοποιεί’ και ερμηνεύει. Αντλώντας παραδείγματα μέσα από τη δική μου έρευνα στο Αιγαίο με έμφαση στην Κρήτη, θα δούμε στην πράξη το εύρος των πληροφοριών που δίνει η μελέτη των ανθρωπίνων σκελετικών υπολειμμάτων και τα οφέλη που απορρέουν για την Αρχαιολογία από τη συγκριτική εξέταση συμπληρωματικών αρχαιολογικών δεδομένων. Στο πρώτο μέρος της διάλεξης θα εστιάσουμε στην ποιότητα των συνθηκών διαβίωσης και την κοινωνική οργάνωση όπως συνάγονται από σκελετικές ενδείξεις για ασθένειες, φυσικές δραστηριότητες, κακώσεις, θεραπείες και ταφικές πρακτικές, σε γνωστές στο ευρύ κοινό αρχαιολογικές θέσεις. Στο δεύτερο μέρος θα περιγράψουμε τη συμβολή ειδικών βιομοριακών αναλύσεων δειγμάτων οστών στη μελέτη της διατροφής, της γεωγραφικής προέλευσης και των πληθυσμιακών μετακινήσεων στο παρελθόν.
 
Σύντομο βιογραφικό
 
Η Αργυρώ Ναυπλιώτη έχει πτυχίο Αρχαιολογίας (Ιωάννινα), μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη Βιοαρχαιολογία (Southampton, UK). H κατάρτιση και η ερευνητική εμπειρία της είναι στα πεδία της Βιοαρχαιολογίας και της Επιστημονικής Αρχαιολογίας. Η έρευνά της άπτεται θεμάτων παλαιοπαθολογίας, μυοσκελετικής καταπόνησης, βιολογικής απόστασης σε παρελθόντες πληθυσμούς, και εστιάζει στην εφαρμογή βιομοριακών αναλύσεων σε οστά αναφορικά με την παλαιοδιατροφή, την προέλευση και τις πληθυσμιακές μετακινήσεις, το παλαιοπεριβάλλον και την ταφονομία. Εισήγαγε πρώτη στην Ελληνική Αρχαιολογία την ανάλυση των ισοτόπων του στροντίου, και ήταν η πρώτη που τη συνδύασε με αναλύσεις άλλων ισοτόπων για τη διερεύνηση πληθυσμιακών μετακινήσεων. Έχει συμμετάσχει ως Υπεύθυνη Βιοαρχαιολόγος σε περισσότερα από 30 ερευνητικά προγράμματα (4 από αυτά είναι ενεργά), ανασκαφές και μουσειακές εκθέσεις διεθνώς. 
  • Κατηγορία: Διάλεξη
  • Ημερομηνία: 19 Απριλίου, 2022
  • Τοποθεσία:Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

3pixels © 2022. All Rights Reserved