Στην αρχή της ομιλίας – εισήγησης κρίνεται απαραίτητο να δοθεί μια χρονολογική και πληθυσμιακή διάταξη, ώστε να γίνονται πιο κατανοητά τα όσα θα ακολουθήσουν. Στη συνέχεια θα περάσουμε στο ευρύ πεδίο της μυθολογίας, όπου θα θίξουμε και θα αναλύσουμε θέματα όπως ο Κρόνος, ο Μινώταυρος καθώς και οι μύθοι του Κάδμου και του Ιάσονα. Από τον χώρο των παραμυθιών, που είναι συναφής προς εκείνον της μυθολογίας, θα αναφερθούμε σε παραμύθια όπως ο Κοντορεβιθούλης, η Χιονάτη, η Κοκκινοσκουφίτσα και ο Χάνσελ και η Γκρέτελ. Εδώ θα γίνει λόγος και για τις πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις του Vladimir Propp. Ο περίπατός μας περιλαμβάνει μια στάση στις αρχαίες φιλολογίες, όπου θα ασχοληθούμε με το Έπος του Γιλγαμές, τα Ομηρικά Έπη και τη Βίβλο. Σε ό,τι αφορά τη σύγχρονη πραγματικότητα, θα σταθούμε στη βεντέτα και την προϊστορία της καθώς και στο τεράστιο πραγματικά έργο του Νικόλαου Πολίτη. Κλείνοντας θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά στη σύγχρονη θρησκεία συζητώντας για τους αγίους Γεώργιο και Δημήτριο καθώς και για τη σχέση του Προδρόμου και του Ιησού.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γρηγόρης Βασδέκης, πήρε το πτυχίο του ( ΒΑ ) από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης ( 1979 ). Συμμετείχε στις ανασκαφές του Δίου και της Βεργίνας ( καθηγητές Δ. Παντερμαλής και Μ. Ανδρόνικος ). Από το 1981 μέχρι το 2013 ήταν καθηγητής φιλολογίας στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου διετέλεσε και Γυμνασιάρχης ( 2008-2012 ). Συνέχισε τις σπουδές του στην Κλασική Φιλολογία ( ΜΑ ), στο Department of Classics, University of Cincinnati ( 1984-1986 ). Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα ( PhD ) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ( 1994 ). Τίτλος της διατριβής του: « Η Δοκιμασία για Γάμο στον Αρχαιοελληνικό Μύθο και στο Νεοελληνικό Παραμύθι ». Έχει διδάξει στη Μετεκπαίδευση Νηπιαγωγών και Δασκάλων. Το 2011 έγινε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, δεύτερη έκδοση του βιβλίου του: « Θείο Δράμα και Μητριαρχία στην Οδύσσεια. Μια σύγκριση του Έπους με την Καινή Διαθήκη ». Ακολούθησαν άλλα δύο βιβλία από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη: ( Α ) Γιλγαμές, Όμηρος, Βίβλος και Διγενής Ακρίτης. Ένα Συγκριτικό Ταξίδι ( 2017 ) και (Β ) Κατακλυσμός, Ανθρωποφαγία, Γεωργία ( Πολιτισμός ). Μια Θεωρία για την Εξέλιξη του Ανθρώπου ( 2019 ). Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και μεταφράσεων. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε διάφορα συνέδρια, σεμινάρια και επιστημονικές ημερίδες.
Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε την ομιλία σε ζωντανή μετάδοση
-Από τη σελίδα μας «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Facebook ή-
Από την πλατφόρμα Zoom όπου μπορείτε να θέσετε ζωντανά τα ερωτήματα σας, κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο https://zoom.us/j/91565624991
Μετά το τέλος θα είναι διαθέσιμη και στο κανάλι μας στο YouTube “Stegi Vitsentzos Kornaros”