Με αφορμή την καταστροφική πλημμύρα της Σητείας
Όσοι Σητειακοί θεωρούσαμε σουρεαλιστικούς τους στίχους του Μιχάλη Γκανά στο τραγούδι «Καράβια βγήκαν στη Στεριά…» στις 15 Οκτωβρίου 2022 αλλάξαμε γνώμη βιώνοντας την καταστροφική πλημμύρα της Σητείας. Τα σκάφη του λασπωμένου λιμανιού λίγο έλειψε να βγουν στη στεριά, δεκάδες αυτοκίνητα βυθίστηκαν στη θάλασσα, ενώ πάρα πολλές οικοδομές – καταστήματα κυρίως-υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή.
Οι πρώτες μέρες ήταν μέρες του “συμπάσχειν” και του “συντρέχειν¨ όπου καταγράφηκε ένα παρήγορο κύμα αλληλεγγύης. Σχεδόν δυο μήνες μετά και ενώ η πόλη επουλώνει σταδιακά τις πληγές της – αν και για κάποιους συμπολίτες οι πληγές δεν θα επουλωθούν ποτέ – η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος επιχειρεί να ενσκήψει στο συμβάν.
Ήταν άραγε τυχαίο ή συνδέεται με την πολυσυζητημένη κλιματική απειλή. Οι χρονολογίες των μεγάλων πλημμυρών στη Σητεία 1932, 1986, 2019, 2022 μιλούν από μόνες τους. Πληρώνουμε ανθρώπινα λάθη, πολεοδομικές επιλογές, λογής αυθαιρεσίες ή μήπως η αλλαγή του κλίματος έχει αλλάξει τις νόρμες και επιβάλει άλλους κανονισμούς και άλλα πρωτόκολλα όσον αφορά τα έργα – τη συντήρηση των παλιών και τον σχεδιασμό των νέων, τα μέτρα πρόληψης, τον τρόπο δράσης, την αρωγή στους πληττόμενους.
Κι αν αυτά τα φαινόμενα φαίνεται πως πυκνώνουν στην υφήλιο, πως αξιολογείται το πισωγύρισμα που επέφερε στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα – που ενέχονται για την αλλαγή του κλίματος – ο πόλεμος στην Ουκρανία. Και τι νόημα έχουν οι επικίνδυνοι ενεργειακοί ανταγωνισμοί των “μικρών πατρίδων” όταν η μεγάλη κοινή πατρίδα, ο πλανήτης, κινδυνεύει; Τέτοιες πλευρές του ζητήματος θα προσπαθήσουν να φωτίσουν οι συζητητές που είχαν την καλοσύνη να ανταποκριθούν στο αίτημα της Στέγης. Ο Σταύρος Αρναουτάκης, περιφερειάρχης Κρήτης τα τελευταία 12 χρόνια, με Ευρωκοινοβουλευτική και κυβερνητική εμπειρία θα φωτίσει το θέμα πολιτικά και αυτοδιοικητικά.
Ο Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α Ευθύμης Λέκκας, Διευθυντής του Μεταπυχιακού Προγράμματος. «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» και Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π θα συνεισφέρει τις πολύτιμες γνώσεις του από τα πολλά παρεμφερή συμβάντα που έχει παρακολουθήσει στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Ο ομότιμος Καθηγητής πολεοδομίας και αστικού σχεδιασμού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου του ΕΜΠ Γιάννης Πολύζος θα σχολιάσει τις πολεοδομικές επιλογές και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς.
Ο διευθυντής του Ελληνικού τμήματος της GREENPACE Νίκος Χαραλαμπίδης θα συνδέσει τις τοπικές καταστροφές με την αλλαγή του κλίματος και θα καταθέσει τις προτάσεις του.
Την συζήτηση θα συντονίσει ο φίλος της Στέγης, έγκριτος δημοσιογράφος – κοινωνιολόγος, Πολυδεύκης Παπαδόπουλος.
Η συζήτηση θα είναι διαδικτυακή και θα γίνει την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, 7 – 9 μ.μ.
Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση της εκδήλωσης μέσω zoom είναι: https://us06web.zoom.us/j/84052673425