Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε ζωντανά την 4η διαδικτυακή διάλεξη του κύκλου αρχαιολογικών διαλέξεων Ένα παράθυρο από τη Σητεία στην καθημερινή ζωή της προϊστορικής Κρήτης με τίτλο:
ΑΠ’ ΤΗΝ ΨΕΙΡΑ ΣΤΟ ΣΑΜΩΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ.
ΒΥΘΙΣΜΕΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
Εισηγητής: Δρ. Θεοτόκης Θεοδούλου, προϊστάμενος Γραφείου Κρήτης Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων
Προλογίζει η κ. Χρύσα Σοφιανού, προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου
Η Κρήτη αποτέλεσε διαχρονικά σημείο συνάντησης των ναυτικών δρόμων που διέπλεαν την Ανατολική Μεσόγειο και την ένωναν με τη δυτική, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα. Όλοι οι πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στο νησί, ο θαλασσοκράτης μινωικός, οι ελληνικές πόλεις-κράτη και οι αντίστοιχες του εκτεταμένου ελληνιστικού κόσμου, η ρωμαϊκή αυτοκρατορία που ενιαιοποίησε τη Μεσόγειο, η ανατολική ρωμαϊκή-χριστιανική αυτοκρατορία του Βυζαντίου, η Γαληνοτάτη δημοκρατία της Βενετίας, οι Οθωμανοί και οι παγκόσμιοι πόλεμοι το 20ου αιώνα άφησαν μαρτυρίες της έντονης θαλάσσιας δραστηριότητας στη θάλασσα και τις ακτές.
Η περιοχή της Σητείας, από τη Ψείρα μέχρι το Κουφονήσι, διατηρεί στα νερά της ναυάγια, λιμάνια και βυθισμένες δομές και στις ακτές της κατάλοιπα πόλεων, νεωσοίκων, ιχθυοδεξαμενών, πηγών, κάστρων, εκκλησιών, αλυκών, κλπ., τα οποία συνθέτουν το θαλάσσιο και παράκτιο τοπίο της ανατολικής Κρήτης. Ένα τοπίο που σίγουρα έχει αλλάξει από την αρχαιότητα, με δεδομένη την ασταθή τεκτονική ιστορία της Κρήτης, ιδιαίτερα της Ανατολικής. Το Σαμώνιο ακρωτήριο, το Κάβο Σίδερο σηματοδοτεί ένα δύσκολο ναυτικό πέρασμα, αλλά και ένα σημείο προσανατολισμού και διέλευσης της ιστιοφόρου ναυτιλίας, αλλά και νεότερων πλοίων που δεν έφθασαν ποτέ στον προορισμό τους.
Στην παρουσίαση θα γίνει προσπάθεια να πραγματοποιήσουμε ένα περίπλου του Σαμωνίου, ξεκινώντας από τη Ψείρα και καταλήγοντας στο Κουφονήσι, κάνοντας σταθμούς σε γνωστά-άγνωστα ναυάγια και μνημεία στις ακτές, που συνδέονται με τη ναυτική δραστηριότητα της περιοχής, ενώ θα παρουσιαστούν και τα πρώτα αποτελέσματα της υποβρύχιας έρευνας που έγινε στον όρμο του Παλαικάστρου τον Ιούλιο του 2021.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Θεοτόκης Θεοδούλου είναι αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων από το 2000. Από το 2010 ήταν επικεφαλής και από το 2018 προϊστάμενος στο Γραφείο Κρήτης της Εφορείας. Έχει σπουδάσει Αρχαιολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήρε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία και Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου με διατριβή για τη Ναυτική δραστηριότητα στην Κλασική Κύπρο και το λιμενικό της δίκτυο στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. Έχει συμμετάσχει και έχει διευθύνει ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν στα αρχαία λιμάνια και ναυάγια, την αρχαιολογική έρευνα με τεχνολογικά μέσα και τη διαχείριση της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σχετικά με τα θέματα αυτά έχει παρουσιάσει εργασίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, περιοδικά, συλλογικούς τόμους, το διαδίκτυο και το ευρύ κοινό. Έχει οργανώσει, επίσης, τις επισκέψιμες αποθήκες με τα ναυάγια της έρευνας Cousteau-ΥΠΠΕ, 1976, στο Ενετικό Κάστρο Ηρακλείου (Κούλες).
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία σε ζωντανή μετάδοση
-Από τη σελίδα μας «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Facebook ή
-Από την πλατφόρμα Zoom όπου μπορείτε να θέσετε ζωντανά τα ερωτήματα σας, κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο https://us06web.zoom.us/j/83019730232
Μετά το τέλος κι εντός 1-2 εργάσιμων ημερών θα είναι διαθέσιμη και στο κανάλι μας στο YouTube “Stegi Vitsentzos Kornaros” (https://www.youtube.com/channel/UClrAK7Y6H_QPscSDh2g-VXA)